Mencas fileja ar pērļu kuskuss un muskata ķirbi

Sastāvdaļas 4 porcijām:
1,5kg mencas fileja vai vesela menca
1gb. muskata ķirbis
1paciņa safrāns
500 g pērļu kuskuss
250 g tīģergarneles vai Grenlandes garneles
200g mandeles
200g tumšās rozīnes
200g sviests
100ml mandeļu eļļa
1buntīte svaiga koriandra
1gab svaigs čili pipars
50g olīveļļa
1 gab. citrons
250g maskarpones siers
200g svaigais aitas siers
 
Vispirms sagatavo mencu: attīri zivi no asakām, sagriez to mazākos gabaliņos. Apber ar sāli, mūsu šefpavārs iesaka dūmoto sāli, kas mencai piešķir īpašu garšu, un apslaki ar olīveļļu. Ļauj zivij „ievilkties”.
Sagatavo safrāna ūdeni – safrāna ūdens piešķirs tvaikam īpašu garšu. Uzkarsē ūdeni un tam pievieno safrānu, kad ūdens uzvārījies, ļauj safrānam ievilkties un nokās to. Safrāna vietā vari izmantot arī citus garšaugus, kas ūdenim piešķirs īpašu garšu un smaržu.
Izkārto mencu uz cepešpannas (ja izmanto tvaika krāsni, lieto speciāli paredzēto STEAM pannu), ielej safrāna ūdeni tvaikam paredzētajā atvilktnē. Iestati cepeškrāsni 100% tvaika režīmā, ļauj tai uzkarst un liec tvaicēties mencu, tvaicē to aptuveni 20 min.
Gatavo kuskusu: liec katliņā vārīties kuskusu, pievieno sāli.
Citā katliņā ielej mandeļu eļļu, uzsildi to, pievieno gabaliņos sagrieztu muskata ķirbi. Kad ķirbis ir uzkarsis, pievieno vienu ēdamkaroti sviesta, samazini plīts sildīšanas temperatūru un ik pa laikam apmaisi, līdz ķirbis kļūst mīksts.
Sagriez mandeles uz pusēm, sasmalcini čili piparu, smalki sagriez rozīnes un sakapā koriandru. Liec traukā maskarpones sieru, iespied citrona sulu (spied caur pirkstiem, tad masā neiekļūs citrona kauliņi), kārtīgi masu samaisi. Apsedz ar pārtikas plēvi un ieliec uz pāris minūtēm ledusskapī.
Attīri tīģergarneles, sagriez tās smalkākos gabaliņos, un apcep.
Kad kuskuss ir uzvārījies, nokās to un pievieno nedaudz eļļas, lai tas nesaliptu. Pievieno kuskusa masai atdzesēto maskarpones krēmu, ķirbi, mandeles, čili, rozīnes un koriandru, samaisi to visu un ļauj nedaudz uzsilt.
Kad menca un kuskuss ir gatavs, liec to uz šķīvja un dekorē ar svaigām koriandra lapām.
 
Labu apetīti!
#dziveirgarda